Samfund

Guldborgsund Kommune fortsætter succesfuldt prøveforløb med iv-behandling i borgerens eget hjem

Foto: Guldborgsund Kommune

Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har besluttet at forlænge samarbejdsprojekt med Region Sjælland om intravenøs behandling i borgerens eget hjem. De foreløbige erfaringer fra 2021 viser, at borgerne har været meget tilfredse med at blive behandlet i eget hjem.

Intravenøs behandling er normalt en regional opgave som varetages på et sygehus efter ordination fra en læge.

En iv-behandling er medicin eller væske, der indføres direkte i en blodåre, til blandt andet borgere med akutte eller kroniske infektioner eller udfordringer med indtagelse af væske.

Fra juni 2021 til december 2021 har Guldborgsund Kommune deltaget i et prøveforløb med intravenøs behandling i borgerens eget hjem i et tæt samarbejde med Region Sjælland, hvor det er kommunens hjemmesygeplejerske, der står for at udføre disse typer af iv-behandling.

Formålet med at flytte en del af den regionale iv-behandling til borgerens eget hjem eller lokalområde er blandt andet at undgå transporttid til sygehus, undgå smitterisiko på sygehus og minimere antallet af ophold på sygehus.

De foreløbige erfaringer fra de otte kommuner i Region Sjælland, der har deltaget i prøveforløbet, er generelt positive.

Ældre og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor på sit seneste møde besluttet at forlænge prøveforløbet med iv-behandling i eget hjem til og med 2022.

Bob Richard Nielsen, formand for Ældre og Omsorgsudvalget, udtaler:

”Som kommune skal vi finde de løsninger, som passer allerbedst til vores borgeres ønsker og behov. Det her prøveforløb med iv-behandling i eget hjem viser foreløbig, at der generelt set er stor tilfredshed med tilbuddet. Vores borgere undgår transporttid til sygehus, minimerer antallet af ophold på sygehus og er glade for iv-behandlingen fra vores hjemmesygeplejersker. Disse fordele gør hverdagen mere overskuelig og tryg for vores enkelte borger, og vi bidrager dermed til at øge livskvaliteten. Jeg synes derfor, at det absolut giver god mening, at vi forlænger prøveforløbet til og med 2022 i håb om, at endnu flere af vores borgere kan få glæde af den indtil nu succesfulde iv-behandling i eget hjem,” siger Bob Richard Nielsen.

Til borgere over 15 år

Samarbejdsaftalen med Region Sjælland indebærer en række behandlingstyper for borgere på 15 år eller over, der har påbegyndt iv-behandling i sygehusregi. Behandlingsansvaret overgår fra sygehus til Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, som fortsætter den videre dialog med kommunen.

Der vil dog stadig være behandlinger, som skal varetages på sygehus, fordi omfanget eller kompleksiteten ikke kan håndteres kommunalt. Kommunen kan altid sige nej til et forløb, hvis den vurderer ikke at have de fornødne ressourcer eller kompetencer til at varetage forløbet, hvilket er med til at sikre patientsikkerheden.

Guldborgsund Kommune er ansvarlig for at have sundhedsfaglige medarbejdere med de fornødne kompetencer til at udføre opgaven – herunder erfaring med håndtering af iv-medicinering, har modtaget undervisning i selvstændigt at varetage iv-medicinering eller har fået sidemandsoplæring.

For de kommuner, som har indgået en samarbejdsaftale om iv-behandling, vil Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland betale for iv-behandling.

Det Nære Sundhedsvæsen, som er en forholdsvis ny enhed under Region Sjælland, arbejder blandt andet på at flytte sundhedsvæsenet tættere på borgerens hverdagsliv.

Kommentarer