Historisk gennembrud: Brakvandsgedderne gyder igen i de sydsjællandske fjord- og kystområder

Et helt nyt kapitel er skrevet i kampen for at redde brakvandsgedderne – og det er intet mindre end banebrydende, lyder det i en pressemeddelelse fra Fishing Zealand.
For allerførste gang i Danmarkshistorien er det lykkedes at få udsat geddeyngel udklækket fra brakvandsgydende gedder – altså fisk, der gyder direkte ude i det saltholdige kystvand.
Et gennembrud, som der er blevet arbejdet på i adskillige år uden succes, men i år lykkedes det at knække koden, da over 10.000 små gedder for nylig blev sat ud i Stege Nor, hvor de skal være med til at sikre artens overlevelse.
– Der findes to typer af Brakvandsgedder med hver deres livsstrategier: Enten gyder de i ferskvand, typisk der hvor de selv blev født; eller også gyder de direkte i det brakke havvand, som vi har her i de sydsjællandske fjord- og kystområder, forklarer Jimmi Spur Olsen, biolog i Vordingborg Kommune.
Men netop gedderne, der gyder i det salte vand, har været svære at arbejde med, lyder meldingen.
– Først skal fiskene fanges med garn, som sættes med håndkraft langs sivkanterne i Stege Nor. Den største udfordring har dog været at få de fangne hunfisk til at blive gydemodne. Først når hunnerne er gydemodne kan æggene stryges af dem og kunstigt befrugtes med sæd fra hannen, fortæller Jimmi Spur Olsen.
I år lykkedes det så endeligt. Her fangede man seks hunner og én han; og da fiskene blev strøget for æg og sæd, blev det begyndelsen på det nye kapitel: 10.000 stykker geddeyngel.
Fra net til natur – med hjælp fra unge hænder
Opdrættet af ynglen blev varetaget af FGU-Ringsted, hvor opdrætter Finn Lystrup står i spidsen for fiskelinjen.
– Vi har kæmpet med de her brakvandsgydende gedder i flere år. Fiskenes biologi og det saltholdige miljø gør arbejdet meget sværere end med ferskvandsgedderne. Men i år lykkedes det, og det giver os håb for fremtidige udsætninger, siger Finn Lystrup.
Det er ikke bare et teknisk gennembrud. Det er også et globalt et af slagsen.
– Vi har ikke kunne læne os op ad erfaringer fra andre lande; så vidt vi ved, er vi de første, der har haft succes med at lave yngel fra de meget specialiserede brakvandsgydende gedder til udsætning. Det her er ny, banebrydende viden, fortæller Jimmi Spur Olsen.
Naturgenopretning er nøglen til fremtiden
Men udsætning af fisk er kun én side af sagen. Hvis brakvandsgedderne for alvor skal have en fremtid, skal deres naturlige levesteder også genskabes og beskyttes, påpeger Jimmi Spur Olsen.
– Selvom vi er blevet dygtige til at opfostre geddeyngel, kan vi ikke redde bestanden uden naturlige og velfungerende levesteder. Det er altafgørende, at vi genopretter vådområder og dermed gydepladser, hvor de kan vokse op og formere sig i fremtiden, siger han.
Et samarbejde med stor effekt
Bag projektet står WWF Verdensnaturfonden, Vordingborg Kommune og FGU Ringsted. Projektet trækker på erfaringerne og anbefalingerne fra “Rovfiskene Retur”, som blandt andet Fishing Zealand og Lystfisker Danmark står bag.
Man kan se filmen om ”Rovfiskene Retur” projektet her.
75.000 nye gedder i det sydsjællandske brakvand i 2025!
Udover de 10.000 brakvandsgedder i Stege Nor, har Vordingborg Kommune og FGU i år også haft enorm succes med opdræt af ferskvandsgydende brakvandsgedder – her er 52.000 stykker geddeyngel blevet sat ud i tre lokale vandløb på Møn og Sydsjælland.
Også i Næstved Kommune har de haft stor succes med deres projekt med en gedde-eng. Her har over 13.000 små gedder forladt en såkaldt ‘gedde-eng’ langs Fladsåen og er svømmet ud i Fladsåen og videre ud i Karrebæk- og Dybsø Fjord.
Alt i alt er der i 2025 blevet tilført mere end 75.000 styk geddeyngel til det sydsjællandske område – og det er ikke bare tal på papir. Det er et løfte om liv, biodiversitet og håb for fremtidens geddebestande i det brakke vand langs Sydsjælland og Øerne, lyder meldingen.
Kommentarer