Indsats for særligt udsatte borgere giver større livskvalitet
En særlig indsats over for Guldborgsund Kommunes mest udsatte borgere viser rigtig gode resultater.
Mange går fra en isoleret ensom tilværelse, til et langt bedre overblik over sit liv, større social kontakt, og langt bedre muligheder for at træde ind på arbejdsmarkedet. Det viser en kortlægning af ”Særlig Koordineret Indsats”, som 181 af kommunens mest udsatte borgere har været tilknyttet.
Fra januar 2018 til december 2020 har i alt 181 af kommunens mest udsatte borgere været tilknyttet ”Særlig Koordineret Indsats” (SKI), som er målrettet en særlig sårbar gruppe, der har udsigt til at leve 15-20 år kortere end andre, og med mange leveår med sygdom og dårligt helbred i udsigt.
”Denne ulighed i levestandard er jeg rigtig glad for, der bliver taget hånd om. Vi har nogle borgere, der af forskellige årsager har mistet kontakten til samfundet, og som har brug for en guide til at komme på banen igen og mestre egen tilværelse. Det tilbyder vi nu, og jeg er rigtig glad for de resultater indsatsen har givet, for alle skal have lige muligheder for at skabe et godt liv” siger udvalgsformand i Social, Sundhed og Omsorgsudvalget Bo Abildgaard.
En kortlægning af indsatsen viser, at 2/3 af brugerne er mænd, 85% har ikke en samlever og 81% har ikke hjemmeboende børn. Derudover har borgerne komplekse problemstillinger med forskellige kombinationer af fysiske og psykiske sygdom samt misbrug. 78% er diagnosticeret med fysisk sygdom og 60% er diagnosticeret med psykisk lidelse og 46% har misbrugsproblemer.
Antallet af borgere, der deltager i indsatsen er steget kraftigt siden 2018, hvor 15 borgere deltog til 2020, hvor 113 borgere blev henvist til ordningen. 87% af borgerne, som har været tilknyttet SKI mener, at indsatsen har haft en positiv forskel på deres liv, hvor mange giver udtryk for at have fået mere styr på deres liv, nogen har fået en bolig, taget kørekort, er på vej i job eller anden beskæftigelse eller aktivitet.
”Det er nogle rigtig gode resultater, og jeg hæfter mig specielt ved at indsatsen i høj grad hjælper borgerne i retning mod et bedre liv, og mod job eller en anden form for beskæftigelse. Det er en gruppe borgere, som i udgangspunktet er meget langt fra arbejdsmarkedet, som med denne indsats relativt hurtigt bliver hjulpet tilbage til at kunne mestre egen tilværelse. Det er et rigtigt godt eksempel på hvordan specialiserede indsatser kan styrke de mest udsatte borgere” siger udvalgsformand for Beskæftigelsesudvalget Ole K. Larsen.
Borgerne er typisk tilknyttet SKI mellem 13-26 uger og foregår i et tæt samarbejde mellem medarbejdere fra både social- og arbejdsmarkedsområdet, der er sat sammen i et nyt tværfagligt samarbejde, som har styrket tilgangen til borgerne. Kortlægningen viser samtidig at 89% har oplevet det ”meget godt” eller ”godt” at få den ekstra støtte, og gerne vil anbefale SKI-forløbet til andre borgere.
Fakta:
Resultaterne fra projektet ”Sammen om min vej”, som havde til formål, at opnå bedre sundhedstilstand og trivsel for udsatte borgere, var meget gode og resulterede i en forankring af projektet under navnet ”Særlig koordineret indsats” (SKI), som blev besluttet af byrådet i 2018 med et årligt budget på 1.786.000 kr. i årene 2019-22. Midlerne er fordelt mellem Center for Socialområdet og Center for Arbejdsmarked.
Kommentarer