Samfund

Jobindsatsen Grønnere Guldborgsund forlænges i to år

Siden foråret 2019 har Guldborgsund Kommune haft nyttejobindsatsen Grønnere Guldborgsund, som er målrettet ledige, der vurderes klar til at begynde på et job eller uddannelse. Indsatsen, der viser gode resultater, er netop blevet forlænget med to år.

Grønnere Guldborgsund er en indsats, hvor kontanthjælpsmodtagere for deres ydelse løser samfundsnyttige opgaver, som for eksempel opsamling af affald på strande, oprydning af gadekær og rydning af beplantning. Alle opgaver ligger uden for kommunens normale drift. Indsatsen er et samarbejde mellem Teknik, Klima og Miljøudvalget og Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget.

Det Regionale Arbejdsmarkedsråd har netop godkendt en ansøgning fra Guldborgsund Kommune om at forlænge indsatsen med yderligere to år med den nuværende normering på op til 75 borgere.

– Det er en vigtig og en succesfuld indsats, som vi er meget glade for, at vi nu kan forlænge. Vi kan se i tallene, at mange bliver hjulpet videre i livet, og mange bliver selvforsørgende. Det er meningsfulde opgaver, der bliver udført, og ordningen bringer stor glæde både i vores lokalsamfund og i vores institutioner, hvor der løses opgaver, som ellers ikke er prioriteret indenfor kommunens normale drift. På den måde tager ordningen ikke arbejde fra nogle, men den gør lige det ekstra, som alligevel har stor betydning og stor virkning, siger formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Annemette S. Johnsen.

De seneste tal viser, at på et år siden februar 2021 har der været i alt 132 deltagere i nytteindsats, og knap halvdelen af disse modtog ikke længere offentlig forsørgelse i Guldborgsund Kommune seks måneder efter afslutning på deres forløb. I perioden er der opnået en besparelse ved projektet på cirka 1,6 millioner kroner.

Antallet af deltagere i årsperioden skal ses i lyset af, at indsatsen blev suspenderet i en periode, mens landet var nedlukket på grund af Covid-19.

– Det er rigtigt gode resultaterne, der bliver skabt – både for den enkelte og for kommunens økonomi. Det er et vigtigt indsatsområde for os, og tallene taler deres tydelige sprog – indsatsen virker. Tæt på halvdelen af deltagerne i sidste opgørelse kommer væk fra offentlig forsørgelse. Det er meget flotte tal og ikke mindst positivt for de mange, der er kommet ud i job eller i gang med en uddannelse, siger formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget René Christensen.

Grønnere Guldborgsund holder til på det tidligere plejehjem i Horbelev. Her er borgerne selv med til løbende at forny bygningen. Der er for eksempel lavet værksted og et nyt køkken til aktiviteter om vinteren, hvor de grønne opgaver ikke er så mange. Derudover har det seneste år blandt andet budt på: Vedligehold af bænke over hele kommunen, mange meters hegn er malet ved fx gadekær og broer, og mange daginstitutioner har fået hjælp til vedligeholdelsesopgaver, som falder mellem det de tekniske servicemedarbejdere til dagligt udfører, og det pædagogerne har mulighed for.

– Vi er meget glade for at kunne fortsætte. Vi oplever, at indsatsen giver et stort løft til mange af de borgere, der kommer her. Henover et forløb på 13 uger kan vi se en stor udvikling hos rigtigt mange af vores borgere, som går ud af døren med en ny tro på sig selv. De kommer her med vidt forskellige baggrunde, så vi løser rigtigt mange forskellige opgaver, så vi har noget, der kan matche alle. En særlig opgave for december var at hjælpe med at pynte op til jul på flere af vores plejecentre. En opgave, som giver stor værdi for både de ældre og de borgere, som er med til at bringe juleglæde, siger Tom Hansen, der er leder af Grønnere Guldborgsund.

Kommentarer