Samfund

Sjældne arter set i Horreby Lyng

Nordisk Kærguldsmed. Foto: Jan Fischer Rasmussen.

Sidste weekend var helt fantastisk for biolog Jan Fisher Rasmussen. Han var på tur i højmosen Horreby Lyng ved Horreby og fandt ikke mindre end to meget sjældne arter: Nordisk Kærguldsmed og Grøn Busksommerfugl.

Nordisk Kærguldsmed er på Møn-Lolland-Falster kun kendt fra højmosen Horreby Lyng. Den er kun registreret syv gange tidligere fra mosen, første gang i 2007.

Grøn Busksommerfugl er tre gange tidligere set i Horreby Lyng, første gang i 2006. Horreby Lyng er det eneste sted på Møn-Lolland-Falster, hvor arten er set i nyere tid.

Begge arter blev set langs med plankestien ude midt i mosen.

– Det er noget helt unikt og særligt, at disse arter atter findes i mosen. Vi kan kun håbe på, at arterne slår sig ned med en fast bestand, udtaler projektleder Anita Pedersen. Det omfattende EU LIFE-naturgenopretningsprojekt med vådgørelse af højmosen samt etablering af lysåbne brinker ved tørvegravene, er noget som disse sjældne arter helt sikkert værdsætter.

Læs mere om højmosen Horreby Lyng på www.horrebylyng.dk eller hent appen Højmosen i Horreby Lyng.

Fakta

Nordisk Kærguldsmed har en kropslængde på 37-40 mm og et vingefang på 56-62 mm. Hunnen og de unge hanner er sorte med gulbrune rygpletter. Hannen er sort med rødlige rygpletter. Den findes i rene næringsfattige søer blandt andet i tørvemoser. Den har en meget tidlig flyvetid i første halvdel af maj. I Danmark findes den primært i Jylland.

Grøn Busksommerfugl har et vingefang på 22-27 mm med en ensfarvet brun overside, men meget grøn underside. Kønnene er helt ens, og de flyver lynhurtigt. Den er en af vores tidligst flyvende sommerfugle. Larven lever blandt andet af tørst og tranebær. Den findes på heder og i kratskov. Den er udbredt i Jylland.

Kommentarer